عکس‌های تازه آشکارکننده گذشته آتشفشانی عطارد

تهران، خبرگزاری جمهوری اسلامی ‪

عکس‌هایی که فضاپیمای "مسنجر" ناسا اخیرا از عطارد برداشته است، فعالیت "گسترده" آتشفشانی بر سطح این سیاره را آشکار می‌کند.

به گزارش پایگاه اینترنتی بی‌بی‌سی، این فضاپیما (مسنجر) روز ‪ ۱۴‬ژانویه از فاصله ‪ ۲۰۰‬کیلومتری نزدیک‌ترین سیاره منظومه شمسی به خورشید گذشت.

کاوشگر "مارینر ‪ "۱۰‬که در دهه ‪ ۱۹۷۰‬ساخته شده بود تنها شواهد اندکی از فعالیت آتشفشانی روی این سیاره را نشان می‌داد.

به علاوه در جریان ماموریت مارینر تنها ‪ ۴۵‬درصد سطح عطارد نقشه برداری شده بود، مسنجر تاکنون ‪ ۳۰‬درصد دیگر سطح سیاره را عکس برداری کرده است.

دکتر شان سولومون، دانشمند اصلی ماموریت مسنجر، گفت: "این پرواز ، فرصتی را فراهم کرد تا بخشی از سیاره را که هرگز توسط فضاپیماها دیده نشده بود ببینیم و فضاپیمای کوچک ما عکس‌هایی از داده‌های مهیج ارسال کرده است."
لوییس پراکتر، دانشمند دیگر این ماموریت از آزمایشگاه فیزیک کاربردی در دانشگاه جانز هاپکینز در مریلند، در مورد شواهد مربوط به فعالیت آتشفشانی عطارد گفت: "فکر می‌کنم تردید کمی در میان اعضای تیم ما وجود دارد که فعالیت آتشفشانی گسترده‌ای در عطارد وجود داشته است."
دانشمندان به گودال‌هایی اشاره کردند که پوشیده از مواد صاف بود که احتمالا نشانگر جاری شدن مواد آتشفشانی است.

فضاپیمای مسنجر همچنین یک نمای کوچک روی عطارد که دانشمندان "عنکبوت" نامیده‌اند را کشف کرد، این نما هرگز روی عطارد دیده نشده بود و چیزی شبیه به آن روی کره ماه نیز رویت نشده است.

"عنکبوت" در میان یک گودال بزرگ به نام "کالوریس" قرار دارد و متشکل از بیش از یک صد شیار با مصدری صاف است که به صورت شعاع‌هایی از کانون یک گودال ‪ ۴۰‬کیلومتری نشات می‌گیرند.

"مسنجر" پیش از آنکه در سال ‪ ۲۰۱۱‬در مدار این سیاره قرار گیرد باید دو بار دیگر از کنار عطارد گذر کند.

این نخستین فضاپیمایی است که طی ‪ ۳۳‬سال گذشته از فاصله نزدیک از عطارد دیدن کرده است. ماموریت "مارینر ‪ "۱۰‬در مارس ‪ ۱۹۷۵‬برای سومین بار از نزدیک عطارد گذشت.

این فضاپیمای آمریکایی در جریان این گذر بیش از ‪ ۱۳۰۰‬عکس تهیه کرده و رصدهای دیگری نیز انجام داده است.

تصور می‌شود تمامی سیارات خاکی منظومه شمسی - زمین، مریخ، عطارد و زهره - در فرآیندی مشابه به طور همزمان شکل گرفته باشند اما عطارد کمی غیرعادی است.

چگالی این سیاره چنان بالاست که بیش از دو سوم جرم آن باید از فلز آهن تشکیل شده باشد.

این سیاره همچنین آنقدر به خورشید نزدیک است که اختلاف دمای روز و شب آن در ناحیه استوایی بیش از ‪ ۶۰۰‬درجه است.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد